Ženy - bylinky a homeopatie

27.03.2016 15:25

Ráda bych Vás seznámila s bylinkami, které jsou vhodné pro různé problémy v životě ženy.

 

Problémy s vaječníky -

Maliník obecný - sbírají se mladé lístky, obsahují třísloviny,flavony, organické kyseliny- kys.citronová. Má močopudné, svíravé a spasmolytické účinky.

Hluchavka bílá

Jahodník obecný - sbírají se mladé listy, obsahují třísloviny, flavonoidy, silice s citronovou vůní, sliz a vit. C. Působí mírně svíravě, protizánětlivě a močopudně.

Kontryhel obecný - nejčastěji se sbírá kvetoucí  nať a listy, obsahuje třísloviny, hořčiny, silice, vit. C a stopy kys.salicylové. Má svíravý, protikřečový účinek, používá se při průjmech,ženských chorobách, silné menstruaci, mírní křeče            a preventivně pro potlačení klimakterických příznaků. zevně jako klaktadlo při zánětech dutiny ústní a k obkladům špatně se hojících ran .

Přeslička rolní - sbírají se zelené lodyhy, které obsahují saponin, flavonoidní glykosid, silice, alkaloidy, hořčiny a organické kyseliny.Má močopudné, dezinfekční účinky, na zastavení rozličných krvácení.

Řepík lékařský - sbírá se kvetoucí nať, obsahuje třísloviny, flavonoidy, hořčiny, stopy silice.Má svíravé a pro

 

Neplodnost -

Kotvičník

Mateřídouška obecná - sbírá se celá rostlina na začátku květu, bez zdřevnatělých spodních částí a kořenů. Obsahuje silice- thymol - má silný antiseptický účinek.Požívá se proti křečím, má protizánětlivé účinky, proti nadýmání .

Meduňka lékařská

Hluchavka bílá - sbírá se květ - květenní koruna, obsahuje slizové látky, třísloviny a silice, cholin. Usnadňuje odkašlávání při onemocnění dýchacích cest, používá se při gynekologických potížích- protizánětlivý účinek a močopudný.

Přeslička rolní

Řebříček obecný

Srdečník

Třezalka tečkovaná - sbírá se nezdřevnatělá kvetoucí nať.  Třezalka má mírní sedativní účinky, podporuje krevní oběh,používá se při gynekologických zánětech, vyčerpanosti, depresích.

 

Poruchy menstruačního cyklu -

 

  • bolestivá mestruace -

Hluchavka bílá

Měsíček zahradní - květ obsahuje karotenoidní barviva, stopy silice, saponin a organické kyseliny. Působí dezinfekčně, protizánětlivě, zevně urychluje hojení.

Yzop

 

  • nepravidelná menstruace -

Hluchavka bílá

Kontryhel obecný

 

  • silná menstruace -

Řebříček obecný - sbírá se kvetoucí nať bez spodních zdřevnatělých částí , neo celé květenství bez lodyh.Obsahuje silice, flavanoidy a třísloviny. Má protizánětlivý účinky, působí proti křečím, á povzbudivé účinky na vylučování žaludečních š´táv a žluče, na výměnu látkovou a krevní oběh.Zvyšuje krevní srážlivost. Pozor na překročrení denní dávky !

Kokoška pastuší tobolka

Šalvěj lékařská - sklízí se listy, obsahuje silice např. kafr, třísloviny, hořčiny, látky s antibiotickým a estrogenním účinkem.Používá se proti pocení, v klimakteriu, má dezinfekční účinky.

 

  • slabá menstruace -

Pampeliška lékařská - je rostlinka, o které se v poslední době hodně mluví.  Pro léčivé účinky se sbírají listy a kořeny, obsahující inulin, který je vhodný při diabetu. Listy se užívají při zánětech žaludeční sliznice. V homeopatii  použití při potlačené menstruaci.

Kopřiva dvoudomá

Meduňka lékařská

 

Klimakterium -

Jetel luční - sbírají se květy, obsahují silce, glykosidy, isoflavony,třísloviny. Má detoxikační, močopudný a žlučopudný účinnek. Používá se pro zmírnění klimakterický potíží, při potížích s trávením a  na horní cesty dýchací.

Jeřabina černá - sbírají se plody - malvice, obsahují vitamíny, bioflavonoidy, přírodní sorbit, rutin. Mají vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu,jsou vhodné pro diabetiky, směs bioflavonoidů, rutinu a vitamínů působí na prevenci klimakterických obtíží i klimakterium.

Hloh obecný - sbírá se plod nebo květ, obsahuje flavonoidy, organické kyseliny, které se používají ke snížení vysokého tlaku a kornatění tepen

Řebříček obecný

Meduňka lékařská

Šalvěj lékařská

Třezalka tečkovaná

Sarapis Soja - přípravek z mateří kašičky, sóji, červeného jetele..... je vhodný i na louhodobé užívání . Ze své zkušenosti ho můžu vřele doporučit.