Podpora imunity

12.04.2015 11:45

Je jaro !

 

I když je letošní jaro velmi odlišné od předchozích, díky tomu potřebujeme nastartovat svoji imunitu, energii načerpat nejen ze sluníčka, ale i z bylinek na zahrádce, v přírodě, ale i za oknem.

 

Pampeliška (Taraxacum officinale) - podporuje trávení , listy pampelišky obsahují velké množství vitamínů, jsou vhodné do zeleninových salátů, k přípravě čaje.

Patří mezi rostliny o kterých můžeme říct, že děti potěší krásnou žlutou barvou a dospělé pomáhá léčit.

Sbírá se celá rostlina.

Kořen Radix taraxaci cum herba je bez pachu, slabě hořké chuti . Obsahuje inulin, hořčinx, steroly, cholin, aminokyseliny, třísloviny.

V mladých listech je značné množství vit.C, mangan, draslík.

Použití - při chorobách jater, žlučníku, zažívání.

Šťáva z čerstvých rostlin je doporučována při únavě, celkové vyčerpanosti, oblíbená bylinka při jarních očistných kůrách.

 

Pažitka - skvělá v polévkách, salátech i pomazánkách, obsahuje velké množství vitaminu A, E a minerálních látek.
 

Česnek kuchyňský (Allium sativum) - obsahuje vitamíny, stopové prvky a různé minerály. Má baktericidní, dezinfekční účinky, rozpouští hleny, podporuje pocení a trávení.

Je to vytrvalá rostlina se složenou cibulí, z níž vyrůstá listnatý stvol.

Účinnou látkou je silice alicin.Dále jsou obsaženy vit. A, B1, B2,, niacin, C,D  a jód.

Silice má vynikající antibaktriální a antimykotické účinky.

 

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) - již latinský název nám říká, na co bude bylinka vhodná - na dnu, která se nám ozývá úpornou bolestí palce na neze, postupně, pokud nezměníme životní, stravovací náviky, začnou nám bolet a otíkat klouby v těle. Bylinka je vhodná na detox, má odvodňující účinky, podporuje trávení, rozpouští a vylučuje kyselinu močovou

 

Řeřicha setá (Lepidium sativa) tuto bylinku si můžeme pěstovat za oknem celý rok. Je bohatá na minerální látky např.draslík a vápník, obsahuje vitamín C, karoten a vitamíny skupiny B

 

Ptačinec prostřední (Stellaria media) - bohužel jsem tuto bylinku na zahradě nenašla, jen u cest na sídlišti, kde ji sbírat nebudu. Bylinka obsahuje velké množství minerálních látek, vitamínů např. vit c, železo, zinek, mangan, vitámány skupiny B. Má blahodárný účinek na pokožku- svědění, při onemocnění ledvin.

Je vhodná do zeleninových salátů.

 

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) - má diuretické, prostatické účinky, obsahuje třísloviny, vitamín C, minerální látky, skvěle chutná v polévce, lze ji připravit jako špenát. Pozor čerstvá kopřiva obsahuje látku způsobující pálení, používáme ji k vaření nebo sušenou.

Je to vytrvalá dvoudomá bylinka, vytváří samostatně samičí a samčí rostliny. Sbírají se listy, které obsahují velmi mnoho chlorofylu. další účinná látka je kys.křemičitá - má močopudný účinek, dále třísloviny , vit.B1, B6, vit. C, velké množství minerálních látek.

rstvá kopřiva obsahuje jed, způsobující pálení, ten se však sušením ztrácí!

Více zde: https://www.lecivapriroda.cz/herbar/kopriva-dvoudoma/

Chlorophyl má protizánětlivé a dezodorační účinky , působí na hojení ran, urychluje epitelizaci a granulaci pokožky.

Bylinka má močopudné, protirevmatické a protizánětlivé účinky.

 

Petržel

Bylinka má močopudné účinky, uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva, proti nadýmání, upravuje činnost žaludku a podporující trávení.

Petržel je bohatá na draslík, vápník, hořčík, mangan, železo a chlór, provitamin A, vitaminy skupiny B., vit.C a železo.

 

čerstvá kopřiva obsahuje jed, způsobující pálení, ten se však sušením ztrácí!

Více zde: https://www.lecivapriroda.cz/herbar/kopriva-dvoudoma/

Tymián obecný

Bylinka je polokeř, dřevěné lodyhy jsou hustě obrostlé čárkovitými listy. Obsahuje třísloviny, hořčiny a  silice.

Lze ji použít při průjmech, nadýmání a při potížích se zažíváním. Mírní kašel a působí protizánětlivě.

 

Máta peprná

je vytrvalá bylinka, sbírá se nať, list. Má charakteristický mátový pach a palčivě kořenitou, později příjemnou chladivou chuť.

Obsahuje silice - v nichž je pře 50% mentolu, hořčiny.

Má příznivé činky na nervovou soustavu, působí antibakteriálně, zklidňuje zažívací ústrojí  a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv.

 

Přeji Vám krásné slunečné dny, plné pohody, lásky a hlavně pevné zdraví .

 

                                                                                                                   S láskou    Marcela