Problémy dýchací soustavy

21.01.2019 16:15

Problémy dýchací soustavy

S prvním nádechem se člověk rodí, pravidelně dýchá po celý život, získává tím sílu, potřebnou pro život. Část energie máme pro sebe, část ji věnujeme druhým. 

Nemoci, problémy s dýchácím ústrojím,  jejich duchovní příčiny souvisí s tím, zda poskytujeme prostor druhým, necháme ho zdravě se nadechnout, nesvazujeme ho, poskytujeme mu čas na radostný, naplněný život. A naopak nesvazuje někdo nás? Kdo nám nedá dýchat ? Co nám nedá dýchat ?

 

Když byl syn malý, často nemocný hledala jsem pomoc u lékařů, častá antibiotika, vytržení nosních mandlí, velký strach.... to vše mělo spíše opačný účinek, nemoci pokračovaly, intervaly mezi nimi se zkracovaly. Kdybych věděla co dnes, věděla bych, že problémy má syn z nás, z nefunkční rodiny, z nedostatku prostoru, svazující lásky . 

Mnohé děti nastoupily novou cestu, mají za sebou první pololetí, nasbíraly první zkušenosti, být část dne bez mámy, na kterou byly zvyklé . Za týden tu máme vysvědčení, ne vždy je dle našich představ. Prosím, dejte dětem hodně lásky, řekněte jim jak moc je máte rádi .

 

K prvním příznakům onemocnění dýchací soustavy je rýma - akutní, později chronická, alergická .Rýma = zánět nosní sliznice. Akutní bývá součástí zánětu horních cest dýchacích, neodstraníme-li příčinu přejde do chronického stádia. Rýma u dětí je prvním příznakem, že je něco špatně, co vnímáš jako křivdu ? Kdo Ti ublížil ?

 

Zánět vedlejších nosních dutin, zvětšení nosohltanové mandle -bolestivost hlavy, hnisavý výtok z hlavy = špatný pohled, vnímání okolí, velká zloba, sveřepě si prosazujeme své. U dětí dochází ke zvětšení mandle, dýchají nosem , ústy, v noci chrápou, může dojít až k pomočování . Kde hledat problém - ptejme se, kdo nedá dětem dýchat, koukněme do sebe, dáváme dítěti dostatečný protor, nesvazujeme ho něčím ??

 

Chrápání - člověk je se sebou spokojený, nevadí to mně, tak proč by to mělo vadit jiným ? Nevadí mu jaký je, jak se někdy nevhodně chová.

 

Záněty horních cest dýchacích - otužovat tělo i ducha, být připravený na chladný vzduch, ale i na odměřené chování druhých.

 

Zánět krčních mandlí - nelaskavé reakce na to, co se mi v životě děje. Děti citlivě vnímají, reagují na rodiče, prarodiče, sourozence, učitele , vyjadřují tím zlobu, smutek, beznaděj. Dítě má být hodné, ne vyjadřovat svůj nesouhlas, neunese tíhu duševní nespokojenosti.

Tím, že dítě onemocní, přitáhne na sebe na chvilku pozornost rodičů, aspoń po dobu nemoci se rodiče semknou, neřeší své problémy. Podobně i u dospělých, kdy prožívají nelaskavé chování, jednání např. v zaměstnání s nadřízeným, smutek, beznaděj, potlačované, napolykané emoce vedou k onemocnění hrdla, angín.

 

Kašel - podráždění citlivých oblastí dýchacího ústrojí- nespokojenost, dušné prostředí se snažíme změnit, prokašlat.

 

Zánět půdušek - zvýšená teplota, hlen, kašel . Hodně se snažíme, ale výsledek je jiný .

 

Dušnost- trpí jí mladí i staří lidé, kteří nejsou na zátěž života dostatečně připraveni. Odpočinek po práci, radost ze života, ne sedět u počítače a čekat, co mi život přinese. Problém starých lidí, neví, tápou, výsledek je jiný než čekali.

 

O čem jsem zde psala, co jsem Vám chtěla říct ?  Dopřejme sobě i druhým prostor k životu, naplňme svůj život, obydlí, svá srdíčka láskou, pokorou .

 

Přeji Vám krásné dny.

                     

                                            Marcela