Rozdilná povaha

13.10.2019 11:21

Rozdílná povaha......

 

Na dovolené jsem dostala typ na knihu Typologie osobností u dětí a byla jsem velmi překvapená. Zapomněla jsem nebo vynechala, že i u dětí jsou introvertní typy, že nám věci nedělají naschvál, ale mají to v povaze. U dospělého si řeknete, to je ale nafoukanec, nemluví, neodpovídá......, možná kdyby jsme zkoumali hlouběji, věděli by jsme, že jinak reaguje, přemýšlí ..... Stejně i děti.

 

Rozíl mezi extravertním a introvertním typem u dětí -

 

Extravertní typ se již od útlého věku raduje, směje, iniciuje kontak s druhým. Seznamují se a zvykají si na nové bez problémů. Průběžně musí sdělovat světu, co se jim rodí v hlavě, co cítí.Někdy si vynucují pozornost, zahlcují nás přívalem slov, svými zážitky, sdělují nám své názory.

Pouští se do činností rovnýma nahoma. Je pro ně utrpení být, hrát si delší dobu o samotě.

Jsou radi v centru pozornosti, ochotně se ujímají pozice mlůvčích, vedoucích. Preferují ústní projev, ve třídě jsou aktivnější, bystřejší, potřebují si domů zvát kamarády a chodit na návštěvy.

 

Intravertní typ na své okolí pohlíží rezervovaně až odtažitě, komunikuje spíše se známými lidmi, v neznámém prostředí a situacích se chová nejistě.

Než něco řeknou, v duchu to zvažují, potřebují čas na promyšlení odpovědi, často si myslíme, že nás neposlouchají. Když ale začnou vyprávět o něčem co je baví, jsou rázem hovorné, nadšené.

Jsou uvážlivější v tom co budou dělat, v možnostech např. s kým si budou hrát. Většinou čekají na první krok druhého. Vydrží si hrát o samotě , jen si broukají pro sebe, nechtějí, aby je někdo pozoroval, vyrušoval.

Neradi jsou středem pozornosti, nesnášejí ústní zkoušení, při kterém je celá třída pozoruje, trpí trémou,obavami .Nehlásí se, nevykřikují.

Vyčerpává je dopoledne strávené tímto způsobem, mohou reagovat pláčem, vztekem až agresivitou.

 

Rozdílný by měl být i přístup k výchově atd. To vše naleznete v této knize.

 

Všem rodičům i učitelům, ale ti ji určitě znají, vřele doporučuji.