Salvia hispanica
Salvia hispanica L. šalvěj hispánská
ráda bych vás informovala o rostlince, jejichž semena jsou novou potravinou zvanou CHIA.
Jde o jednoletou asi 1m vysokou rostlinu, původem z Jižního Mexika a Guatemaly, nazývanou pokrmem Aztéků.
Sbíraná část jsou semena - obsahují minerální látky a vitamíny - thiamin, vit.A, riboflavin, kyselinu listovou, vápník, železo, hořčík, zinek; vyšší nasycené mastné kyseliny, flavonoidy, slez.
Použití- energeticky výhodná potravina s antioxidačním účinkem omega 3 mastných kyselin. Působí na snížení cholesterolu, zlepšení diabetu 2.typu, neobsahuje lepek.
Dle informace Časopisu českých lékárníků - výzkum ukazuje na příznivé účinky kardiovaskulárních chorob - krevní tlak, anginu pectoris, snižuje riziko infarktu, aterosklerózy a cévních mozkových příhod.
Dávkování - dospělí 2 g denně
Neužívat během těhotentví a laktace, při podání hypotenziv a warfawinu.
Moje zkušenost - úžasná při únavě a proti hladu. Semínka lze použít hned nebo je nechat nabobtnat např. v jogurtu.
Zdroj : Časopis českých lékárníků, internet